Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa

 

TREĆI EDUKATIVNI KAMP ZA DIJABETIČARE

 


Tradicionalno, Edukativni kamp za dijabetičare održaće se u Baru i ove godine od 4. do 9. septembra, u organizaciji NVO “Društvo za borbu protiv šećerne bolesti – Plavi krug” Bar, uz podršku Nacionalne komisije za dijabetes.
 
U Edukativnom kampu učestvovaće oko 25 dijabetičara iz Crne Gore i zemalja okruženja, kojima je obezbjeđen besplatan smeštaj u hotelu “Sidro” i petodnevna edukacija kroz svakodnevne radionice otvorenog tipa.
 
Sa učesnicima Kampa na njihovoj edukaciji radiće 10-tak internista - endokrinologa, zatim specijalisti medicine, ginekolozi, stomatolozi, psiholozi, profesori fizičke kulture...
 
“Prethodna dva Kampa potvrdila su opravdanost ovakvog vida edukacije dijabetičara, tako da sa još većom energijom i posvećenošću organizujemo ovogodišnji, treći po redu Kamp za dijabetičare. Imamo podršku sve većeg broja ljekara iz Crne Gore i zemalja okruženja, kao i Udruženja za borbu protiv dijabetesa, povećano interesovanje dijabetičara za učešće. Kampovi se održavaju da bi se podstakla uspešna borba protiv dijabetesa u cilju očuvanja zdravlja i kvalitetnijeg življenja s ovom bolešću”, kazala je osnivač “NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti –Plavi krug”, dr Valentina Kalinić, internista endokrinolog.
 
Prema rečima doktorke, učesnici Kampa su prevashodno punoljetne mlade osobe sa dijabetom tip 1, koji su na intenzivnoj inzulinskoj terapiji. Ove godine uz učesnike iz Crne Gore, u Kampu će boraviti dijabetičari iz Srbije, Makedonije, Hrvatske.
 
“NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti –Plavi krug”, uz podršku sponzora, prevashodno farmaceutskih kuća i privrednih subjekata iz Bara, učesnicima kampa su obezbedili smještaj na bazi punog pansiona u hotelu Sidro.
 
“Sve radionice su otvorenog tipa tako da ih mogu pratiti zainteresovani dijabetičari kao i članovi njihovih porodica koji nisu smešteni u Kampu. Edukativna predavanja će realizovati lekari specijalisti - endokrinolozi, specijalisti higijene, nefrolozi, psiholozi, profesori fizičke kulture. Kroz svakodnevne radionice učesnici će moći da razmjene iskustva, dobiju korisne savete o lakšem savladavanju bolesti, o zdravom načinu ishrane, neophodnoj fizičkoj aktivnosti, samokontroli...”, kazala je dr Kalinić.
 
“U edukativnom kampu radionice će imati i prethodni učesnici Edukativnih kampova, pacijenti koji decenijama imaju dijabetes, te će oni svojim primjerima potvrditi kako se sa šećernom bolesti može kvalitetno živjeti bez komplikacija”, objasnila je dr Kalinić, ističući da su teme radionica suštinski značajne za dijabetičare.
 
Tokom trajanja edukativnog Kampa dijabetičari će imati mogućnost da se konsultuju sa ljekarima Savjetovališta za dijabetes Doma zdravlja Bar, svakodnevno izmjere nivo šećera u krvi, pritisak i tjelesnu težinu.

Takođe, tokom trajanja Edukativnog kampa biće realizivane zabavne, sportske aktivnosti i turistički obilasci kulturno - istorijskih znamenitosti.
 
Otvaranje 3.Edukativnog kampa za dijabetičare je zakazano za četvrtak, 4. septembra u 18 časova u hotelu Sidro.
“Pozivamo dijabetičare da prate edukativne radionice koje su, podsećam, sve otvorenog tipa”, kazala je dr Kalinić.
 
Kao i prethodna dva Kampa, treći Edukativni kamp za dijabetičare, u organizaciji “NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti- Plavi krug Bar”, održava se u okviru obelježavanja svetskog dana borbe protiv dijabetesa - 14.novembra.

 

 

Biljana Dabić

Akcija "Želim..."