Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa

PETI edukativni kamp o dijabetesu odrzace se u od 7. do 12.septembra 2016. u Baru Hotel Sidro.

Gosti kampa su mladi ljudi njih 30 -tak koji imaju Diabetes melliitus tip 1.Gosti su stariji od 18 a mladji od 45 godina,bice ih iz cijele bivse Jugoslavije.

Radionice ce voditi endokrinolozi iz Crne Gore,specijalisti higijene i ishrane , psiholozi,profesori fizicke kulture ,stomatolozi,ginekolozi.,internisti i gosti. Radionice ce se održavati u prije podnevnim satima ,razne teme ce biti zastupljene,prisustvovati mogu SVI zainteresovni koji imaju tip 1 ili tip 2 dijabetesa,ili im neko ima u porodici ovo stanje.Oni koji su bili a zele opet dobice popust od hotela Sidro kao i oni koji zele da nauce o dijabetesu a pripadaju tipu 2 ili su stariji.

 Dodjite da razmijenimo i podijelimo iskustva,savjete, naučimo: Vas "Plavi krug"iz Bara.

 

 

Bar - U organizaciji NVO “Društvo za borbu protiv šećerne bolesti – Plavi krug Bar” održaće se 4. Edukativni kamp za dijabetičare u Baru, u hotelu Sidro od 6.do 11. septembra. Kamp se održava uz podršku Nacionalne komisije za dijabetes. Ove godine u kampu će biti 30 dijabetičara, tip 1, iz Crne Gore, Srbije, Bosnei i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske koji će imati svakodnevne edukativne radionice. Sve radionice su otvorenog tipa i njima mogu prisustvovati dijabetičari tipa 2, zatim  članovi porodica dijabetičara.

-Novina ovogodišnjeg kampa u odnosu na prethoda tri je što ćemo imati i petoro maloletne dece, dijabetičari tip 1, koji će biti na kampu u prtanji roditelja. Sa učesnicima Kampa na njihovoj edukaciji radiće 10-tak internista - endokrinologa, zatim specijalisti medicine, ginekolozi, stomatolozi, nefrolozi, hirurg, psiholozi, profesori fizičke kulture...Po već ustaljenoj tradiciji imaćemo gostujuće predavače, ove godine to će biti eminentni profesori iz Beograda, kazala je osnivač prvog Kampa za dijabetičare u Crnoj Gori , dr Valentina Kalinić, predsednik NVO “Društvo za borbu protiv šećerne bolesti – Plavi krug Bar”.

Prema njenim rečima, prethodna tri kampa potvrdila su opravdanost ovakvog vida edukacije dijabetičara, tako da sa još većom energijom i posvećenošću organizujemo ovogodišnji, četvri po redu Kamp za dijabetičare.

-Imamo podršku sve većeg broja lekara iz Crne Gore i zemalja okruženja, kao i Saveza društava i Udruženja za borbu protiv dijabetesa. Veliko zadovoljstvo endokrinologa je povećano interesovanje dijabetičara za učešće u Kampu koji se održava da bi se podstakla uspešna borba protiv dijabetesa u cilju očuvanja zdravlja i kvalitetnijeg življenja s ovom bolešću, kazala je dr Kalinić, internista endokrinolog. Doktorka je pozvala dijabetičare i tip 2, da prisustvuju edukativnim radionicama.

- Na radionicama učesnici mogu da razmene iskustva, dobiju korisne savete kako lakše da savladavanju bolesti, izbegnu komplikacije od dijabetesa, zatim teme su zdravi načini ishrane, neophodna fizička aktivnost, samokontrola..., kazala je dr Kalinić.

  
“NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti –Plavi krug”, uz podršku sponzora, prevashodno farmaceutskih kuća i privrednih subekata iz Bara, učesnicima kampa obezbediće i ove godine smeštaj na bazi punog pansiona u hotelu Sidro. Uz edukativne radionice, učesnici Kampa imaće   kulturno zabavne i sportske sadržaje.
 
Otvaranje kampa planirano je za 6. septembar, a 7. septembra počinju radionice koje će se održavati u taverni hotela Sidro.

 

B.Boljanović

 

Deca sa dijabetesom koja imaju dobru metaboličku kontrolu bolesti, nemaju povećanu sklonost ka infekcijama.

Više...
 

Pad koncentracije glukoze u krvi ispod normalne vrednosti naziva se hipoglikemija.

Više...
 

Privremene promene doza insulina su potrebne u posebnim slučajevima i okolnostima kao što je:

Više...
 

Stranica 1 od 4

<< Početak < « 1 2 3 4 » > Kraj >>

Akcija "Želim..."